VIP Medlemmer Login


Log på
 
Terrorpakke er nytteløs

Udenlandske terrorforskere advarer om, at den planlagte terrorpakke ikke vil beskytte Danmark mod angreb

Al-Qaeda er sværere at ramme end nogensinde. Først og fremmest fordi der ikke længere er noget, der med rette kan kaldes al-Qaeda.

Fra at være en lille, samlet organisation har Osama bin Ladens terrornetværk udviklet sig til en ideologi, som enkeltpersoner og lokale grupper følger uden at være i kontakt med hinanden. Derfor virker de traditionelle efterforskningsmetoder, som politi og efterretningstjenesterne benytter sig af, ikke længere, lyder vurderingen fra den britiske terrorekspert Loretta Napoleoni, der er hovedtaler på Folketingets officielle terrorhøring onsdag.

"De traditionelle efterforsknings- og efterretningsmetoder virker ikke over for de militante islamister. Det viser bombesprængningerne i London sidste sommer med al ønskelig tydelighed. Hvordan afslører man fire venner? De var ikke et del af et netværk. De var en lille gruppe venner, der blev radikaliseret i løbet af ganske kort tid. Det er umuligt at opdage alle den slags grupper," siger hun.

item-46.jpgAt Storbritannien har satset massivt på tv-overvågning har heller ikke hjulpet, siger Loretta Napoleoni, der i mange år har undervist på London School of Economics, men for nylig har startet eget konsulentfirma med hovedfokus på terrorfinansiering.

"Øget overvågning virker heller ikke. Det virkede ikke i Storbritannien, der har det største antal overvågningskameraer i verden. Det stoppede hverken London-bomberne eller 21. juli-bomberne sidste år, og det vil heller ikke stoppe det næste angreb," siger hun.

Loretta Napoleoni, der har udgivet flere bøger om al-Qaeda, optræder på Folketingets officielle terror-høring onsdag, hvor hun skal redegøre for den aktuelle terrortrussel, som Danmark står over for.

Grænser for overvågning

Den norske terrorforsker Thomas Hegghammer er høringens anden hovedtaler, men også han mener, at de traditionelle efterforskningsmetoder i stigende grad spiller fallit over for den trussel, som de al-Qaeda-inspirerede grupper udgør.

"De militante islamister har forstået at tilpasse sig den øgede opmærksomhed fra politi og efterretningstjenester. De er blevet dygtige til at undgå overvågning og optræder stort set kun på nettet, så længe det er ufarligt for dem. Hvis først de bliver rekrutteret, holder de op med at kommunikere åbent med hinanden. Jo mere involveret en rekrut bliver, jo mindre bruger han nettet. I den operative fase vil de fleste i stedet foretrække personlige møder i private lejligheder og er derfor utrolig svære at spore," siger Thomas Hegghammer, der er ansat på Forsvarets Forskningsinstitutt i Norge, men i øjeblikket forsker i militant islam ved Kings College i London.

Thomas Hegghammer peger på, at det også giver politi og efterretningstjenester store juridiske problemer.

"I den fase, hvor potentielle rekrutter er aktive på internettet og deltager i chatrooms osv., har de som oftest ikke foretaget sig noget som helst strafbart, og det gør det juridisk set meget vanskeligt at gribe ind over for dem," siger Hegghammer.

Han gør desuden opmærksom på, at når politi og efterretningstjenester øger overvågningen af internettet, kommer de samtidig til at overvåge en masse uskyldige mennesker, som måske nok kigger forbi radikale hjemmesider, men som aldrig gør noget kriminelt.

"Hver gang man giver politi og efterretningstjenester øgede beføjelser eller øger overvågningen, indebærer det, at man ofrer en del af borgernes frihed," siger han. "Den danske regerings forslag gør det lettere for politiet at arbejde, men summen af disse tiltag kan være ganske alvorlig for befolkningen som helhed."

Det er Loretta Napoleoni enig i.

"Det eneste effektive middel mod terror er at alliere sig med de mange danske muslimer, som ikke støtter terror. Det gælder om at få dem til at samarbejde med de danske myndigheder. Flere kameraer og mere teleovervågning løser ikke problemet. Det generer bare den almindelige dansker og er med til at forhindre et samarbejde med den muslimske del af befolkningen," siger hun.

Kilde: Charlotte Aagaard - Information

 

VIP Fagsektion

ALFA Netværk
Aflytning og spionage
Anti-terror
Aut. virksomheder
Brand
Downloads
Efterforskning
Efterlysning
IT-sikkerhed
Låse, gitter & skalsikring
Nattelivet
Ordforklaring
Råd og vejledning
Satellitovervågning
Visitation/VIP sikkerhed
VIP Medlemskab
Læs mere om DSM ...